Vrei să îți construiești un site, un blog personal sau să îți deschizi un magazin online? Realizezi că, în afară de nume de domeniu și servicii de webdesign, ai nevoie și de un plan bun de găzduire web. Sau ai deja un site, dar nu ești mulțumit de serviciile actuale de găzduire web și îți dorești să schimbi furnizorul. Ai consultat deja ofertele câtorva companii de web hosting, dar ești confuz și indecis. Există o mare varietate de planuri de găzduire web, așadar apare inevitabil întrebarea: Care este cea mai bună găzduire web pentru afacerea mea? Atunci când nu ai experiență în domeniu, alegerea unui plan de găzduire web este o decizie dificilă, deoarece nu vrei să plătești mai mult decât ar fi cazul, dar nici nu vrei să beneficiezi de găzduire web ieftină și proastă. Așadar, ce este de făcut?
Pentru că majoritatea clienților noștri se află în această situație atunci când iau legătura cu noi pentru prima dată, am realizat acest minighid, în care explicăm ce presupune fiecare plan de găzduire web și cum să alegi cea mai bună găzduire web pentru nevoile tale.
Ce este găzduirea web?
Găzduirea web este de fapt un concept destul de simplu. Când vizitezi un site web în browserul de internet, cum ar fi Chrome sau Firefox, browserul descarcă o serie de fișiere de pe un server de pe internet. Aceste fișiere conțin linii de cod care sunt apoi transformate de browser într-o pagină web.
Serverul web poate fi localizat oriunde în lume, atât timp cât este conectat la internet. Serverele web sunt în esență computere foarte puternice, concepute special pentru furnizarea de conținut web. Au aceleași componente ca un calculator, cum ar fi procesorul, memoria și sistemul de operare.
Aceste servere sunt apoi închiriate proprietarilor de site-uri web care vor avea acces la o anumită cantitate de stocare și resurse ale serverului, în funcție de planul de găzduire web achiziționat.
Procesul de furnizare a acestei infrastructuri proprietarilor de site-uri web se numește web hosting, iar compania care închiriază acest spațiu este numită furnizor de hosting.
Acum că ne-am lămurit ce este găzduirea web, haide să vedem ce înseamnă fiecare tip de găzduire web și în ce situație ai nevoie de fiecare dintre ele.
Găzduire web partajată
Este de departe cel mai comun tip de găzduire web.
Găzduirea web partajată înseamnă că un server web primar este împărțit în mai multe porțiuni diferite, iar fiecare client are acces la o porțiune din resursele serverului web, cum ar fi puterea de procesare, spațiul de stocare și lățimea de bandă. Fiecare porțiune se numește cont de găzduire web. Serverele de găzduire partajate pot avea zeci sau chiar sute de conturi de găzduire web.
Prin găzduirea partajată, toate resursele serverului sunt împărțite între conturile care se află pe server, ceea ce nseamnă că vei avea limite stricte privind spațiul de stocare, lățimea de bandă și utilizarea memoriei, pentru a împiedica conturile să acopere prea multe resurse. Există, de asemenea, instrumente precum CloudLinux, care ajută la partajarea eficientă a resurselor între conturile găzduite.
De obicei, găzduirea partajată este cel mai ieftin tip de găzduire web disponibil, deoarece furnizorii pot găzdui atât de multe conturi într-un singur server. Este, de asemenea, cel mai simplu tip de găzduire web atunci când ești la început de drum. Majoritatea acestor planuri includ un panou de control ușor de utilizat, astfel încât să poți gestiona fișierele, bazele de date, e-mailurile și orice altceva.
Dezavantajul folosirii găzduirii partajate este că performanța site-ului poate fi uneori mai slabă decât în cazul unui server privat sau al unui server dedicat, deoarece creșterea utilizării resurselor serverului poate afecta toate conturile găzduite.
Când ar trebui să folosești găzduirea partajată?
Acest tip de găzduire web poate fi potrivit pentru majoritatea site-urilor web simple, care nu primesc cantități mari de trafic. Site-urile simple, cum ar fi blogurile WordPress, portofolii sau chiar mici magazine online vor funcționa bine cu găzduirea partajată.
Dacă site-ul tău este esențial pentru afacerea ta și se bazează pe o mulțime de resurse sau înregistrezi adesea o cantitate mare de trafic, atunci trebuie să ai în vedere un alt tip de găzduire web.
Găzduire VPS (Server Virtual Privat)
Un plan de găzduire VPS este următorul nivel la care poți trece de la hostingul partajat și este, în esență, la jumătatea distanței dintre un plan de găzduire partajat și un server complet dedicat.
Găzduirea VPS este similară găzduirii partajate prin faptul că mai multe conturi de hosting VPS împart fizic același server. Diferența este că fiecare cont VPS acționează ca având propriul său server privat cu propriul sistem de operare, panou de control și resurse. Este ca și cum un server adăpostește mai multe mașini virtuale, de unde și termenul de Server Virtual Privat.
O altă diferență esențială față de primul tip de găzduire web, este că serverul VPS este mai puternic decât un server partajat și este echipat adesea cu unități SSD pe care planurile de găzduire partajată ar putea să nu le aibă.
De asemenea, pe un server VPS există mult mai puține conturi decât în cazul găzduirii partajate. Împărțind resursele cu mult mai puțini clienți ai furnizorului, vei avea performanțe mai bune. Mai mult, resursele sunt împărțite în mod egal între conturi, astfel încât niciun cont să nu poată depăși resursele alocate și să poate afecta performanța celorlalte site-uri web.
Poate cel mai important beneficiu al găzduirii VPS este flexibilitatea. Îți poți personaliza complet spațiul virtual, inclusiv sistemul de operare, panoul de control și software-ul. În cazul planurilor de găzduire partajată acest lucru nu este posibil.
Scalabilitatea este, de asemenea, o altă opțiune a planurilor VPS. Dacă descoperi că ai nevoie de mai multe resurse, le poți adăuga foarte ușor planului tău.
Când ar trebui să folosești găzduirea VPS?
Găzduirea VPS este ideală pentru orice site web care primește cantități decente de trafic, pe care un plan de găzduire partajată nu ar putea să le gestioneze. Deoarece găzduirea VPS este următorul pas de la hostingul partajat, te vei putea bucura de o alocare mult mai generoasă de resurse, precum stocarea, puterea procesorului și memoria.
Dacă ai un site web cu trafic ridicat sau un magazin de comerț electronic, găzduirea VPS este cea mai bună găzduire web. În mod similar, dacă ai proiecte care trebuie să funcționeze online, găzduirea VPS este opțiunea perfectă.
Vrei să știi mai multe despre diferențele dintre un server VPS și unul dedicat? Citește acest articol Servere dedicate sau servere VPS? Ce alegem?
Găzduire web pe server dedicat
După cum probabil ai ghicit deja, conceptul de hosting dedicat este destul de simplu. Ai întregul server fizic, pe care nu îl împarți cu niciun alt client, deci nu trebuie să-ți faci griji că alte site-uri web îți pot consuma resursele.
Motivul principal pentru care mulți proprietari de site-uri aleg găzduirea pe servere dedicate este capacitatea de control pe care o ai asupra modului în care este conceput serverul tău. Îți vei putea personaliza multe aspecte ale hardware-ului și software-ului serverului, cum ar fi procesorul, memoria RAM, stocarea și chiar sistemul de operare. Acest lucru îl face ideal pentru orice tip de aplicație sau proiect specializat.
Performanța este, de asemenea, un punct foarte al serverelor dedicate. Deoarece nu împarți resursele cu alții, vei vedea că viteza site-ului tău se poate îmbunătăți considerabil. Din acest motiv, site-urile care consumă multe resurse sau proiectele complicate au adesea nevoie de servere dedicate.
Îți dorești o viteză de încărcare mare pentru site-ul tău? Află cum te poate ajuta un server dedicat să optimizezi viteza site-ului tău.
Singurul dezavantaj al găzduirii dedicate este costul. În mod logic, serverele dedicate costă mai mult decât celelalte planuri de găzduire web. Desigur, prețul este justificabil, deoarece utilizezi în mod exclusiv serverul.
Când ar trebui să utilizezi găzduirea pe server dedicat?
Dacă ai un site web cu cantități foarte mari de trafic sau care are nevoie de foarte multe resurse, atunci un server dedicat este cea mai bună găzduire web.
În mod similar, dacă ai un proiect sau o aplicație specializată care necesită un hardware dedicat sau o configurare software personalizată, atunci ar trebui să optezi pentru un server dedicat.
Găzduire web pentru reselleri
Găzduirea pentru reselleri este o formă de găzduire partajată, în care un cont principal, denumit Reventor, are acces la o anumită porțiune a unui server. În această porțiune, Resellerul are posibilitatea să creeze mai multe conturi individuale de găzduire, pe care apoi le pot oferi clienților săi. Fiecare cont de găzduire web creat de Reseller funcționează la fel ca un cont pe un server de găzduire partajată. Singura diferență constă în faptul că Resellerul controlează limitele resurselor, setările DNS și starea contului. Acesta este motivul pentru care acest plan este denumit Găzduire web pentru reselleri – pentru că revând soluțiilor furnizorului de hosting către alți clienți.
Planurile de găzduire pentru reselleri permit acestora să-și creeze propriile pachete personalizate, cu limite specifice de resurse și setări speciale pentru clienții lor. De asemenea, oferă panouri de control ușor de utilizat, ceea ce face ca gestionarea conturilor să fie facilă.
Dezavantajul cel mai vizibil este performanța. Te-ai putea aștepta ca planurile oferite de reselleri să aibă rezultate similare cu planurile de găzduire partajată, deoarece ambele sunt configurate în același mod. Totuși, performanța depinde, printre altele, de modul în care se face stocarea datelor pe server, pe unități SSD sau pe HDD.
Când ar trebui să folosești un plan de găzduire web pentru reselleri?
Găzduirea web pentru reselleri este ideală în mai multe situații. Este utilizată cel mai frecvent de dezvoltatorii web care au mai mulți clienți și care au nevoie să gestioneze mai multe conturi de găzduire web într-un singur loc.
De asemenea, acest plan este perfect pentru tine dacă vrei să începi propria afacere de găzduire web. Nu știi exact ce presupune acest demers? Află din acest articol Cum să-ți deschizi propria companie de găzduire web
Găzduirea web pentru WordPress
Găzduirea web pentru WordPress este un plan de găzduire partajată, special conceput pentru a fi utilizat cu WordPress.
WordPress este cel mai popular sistem de gestionare a conținutului. Aproximativ 34% din toate site-urile web de pe internet folosesc această platforma. Creată inițial ca o platformă pentru găzduirea blogurilor, WordPress a evoluat foarte mult, iar acum poate găzdui aproape orice fel de site, de la magazine online până la site-uri de călătorii.
Când ar trebui să folosești un plan de găzduire pentru WordPress?
În majoritatea cazurilor, cea mai bună soluție pentru orice site WordPress este un plan de hosting web pentru WordPress. Acesta oferă performanțe deosebite datorită faptului că este configurat pentru a fi extrem de compatibil cu WordPress. În plus, deține și o serie de funcții de gestionare a WordPress, care face mai ușoară întreținerea site-urilor de către proprietarii acestora, fără a mai fi nevoie de alocarea de resurse suplimentare.
Descoperă care sunt Avantajele unui hosting web pentru WordPress.
Așadar, atunci când alegi un plan de găzduire web, analizează mai întâi care este traficul tău actual și de ce resurse ai nevoie pentru ca site-ul tău să funcționeze optim. Dacă totuși ți-e greu să înțelegi toate caracteristicile pachetelor de web hosting ale furnizorilor, contactează-ne și noi te vom ajuta să iei cea mai bună și avantajoasă decizie pentru afacerea ta.